Wereldburgerschap
De Dorpsbeuk is een openbare school. Hierdoor leren onze kinderen samen te werken en te spelen in een mini-maatschappij. We vinden het belangrijk dat kinderen leren open te staan voor elkaar ongeacht welke afkomst of levensbeschouwelijke overtuiging je hebt. Naast dat we bewust omgaan met diversiteit willen we onze kinderen ook leren hoe zij van betekenis kunnen zijn voor onze maatschappij. Om die reden hebben we een visie op wereldburgerschap ontwikkeld.
Democratische waarden centraal stellen. We leren onze leerlingen verschillen te omarmen, overeenkomsten te ontdekken en elkaar te respecteren. Ook leren we ze rekening te houden met het algemeen belang, in plaats van alleen uit te gaan van het eigen belang.
Gelijke kansen creëren we door ons bewust te zijn van de mogelijkheden die de mini-maatschappij op onze scholen ons biedt. We leren onze leerlingen dat ze hun eigen unieke (levensbeschouwelijke) identiteit kunnen vormgeven, dat ze zelf een verschil kunnen maken en er niet alleen voor staan.
De brede wereld leren ontdekken. Onze leerlingen leren dat rekening houden met elkaar niet ophoudt bij de eigen omgeving, maar dat ontwikkelingen in de wereld met elkaar samenhangen.
Duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt voor het maken van verantwoorde keuzes op verschillende gebieden en lagen binnen onze organisatie en we nemen onze leerlingen hierin mee.
Hoe doen we dat?
- We starten vroeg, vanaf de eerste stap in de basisschool worden de leerdoelen meegenomen in het onderwijsaanbod.
- We verbinden vakgebieden met elkaar tot een rijk aanbod.
- We werken samen met externen om onze expertise te vergroten en ons aanbod rijker te maken.
- We bieden een oefenplaats; een krachtige en veilige plek waarbinnen onze leerlingen zich kunnen ontwikkelen tot wereldburgers die in hun houding, kennis, vaardigheden en reflectievermogen laten zien dat zij geloof hebben in hun eigen kunnen.
Deze visie sluit ook aan bij de wet op burgerschap.